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Ehlers D., Nguyen T., Quirin
K.-W. and Gerard D.: Analysis of essential basil oils
– CO2 extracts and steam-distilled oils. Deutsche Lebensmittel-Rundschau 97 (2001) 245-250
Abstract
Essential basil oils, produced by
supercritical CO2 extraction respectively steam distillation from
raw material of different proveniences (Albania; Egypt; basil customary in the
Vietnamese cookery purchased from an Asian food store) were analysed by HPLC and
GC for methyl chavicol, eugenol,
methyl cinnamate, methyl eugenol,
linalool, a-pinene, b-pinene, 1,8-cineole,
camphor, trans-caryophyllene,
geraniol and terpinen-4-ol. For the purpose of
examination of basil oil HPLC has been an unusual method. It was found to be a
valuable addition to the GC analysis and lead to characteristic „fingerprints“ for the different types of basil oils. From the same batch
of raw material CO2 extraction gave a smaller yield of oil and
constituents compared with the steam-distillation. Basil CO2
extracts are not considered direct substitutes to steam-distilled essential
oils; rather, they are specialty products employed in the creations of flavours
for products which require an especially fine sensory profile.
Zusammenfassung
Durch superkritische CO2-Extraktion bzw.
Wasserdampfdestillation hergestellte etherische Öle
aus Basilikum unterschiedlicher Provenienzen (Albanien; Ägypten; ein in der
vietnamesischen Küche gebräuchliches Basilikum aus einem Asia-Laden)
wurden mittels HPLC und GC auf Methylchavicol, Eugenol, Methylcinnamat, Methyleugenol, Linalool, a-Pinen, b-Pinen,
1,8-Cineol, Campher, trans-Caryophyllen, Geraniol und Terpinen-4-ol untersucht. Die in der
Basilikumanalytik bisher unübliche Methode HPLC erwies sich als wertvolle
Ergänzung zur GC und ergab bei den unterschiedlichen Öltypen charakteristische
„Fingerprints“. Bei gleichem Ausgangsmaterial führte
die CO2-Extraktion zu geringeren Öl- und Inhaltsstoffausbeuten als
die Wasserdampfdestillation. Aus wirtschaftlicher Sicht können Basilikum-CO2-Extrakte
Wasserdampfdestillate nicht ersetzen, stellen jedoch Spezialitäten dar, die
sich zur Entwicklung von Lebensmittel- und Kosmetikprodukten eignen, die ein
besonders feines Aromaprofil benötigen.
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