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Prof.
Dr. Dorothea Ehlers
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Ehlers D., Färber J., Martin A., Quirin K.-W. und Gerard D.: Analysis of
essential fennel oils – comparison of CO2 extracts and
steam-distilled oils. Deutsche Lebensmittel-Rundschau 96 (2000)
330-335 (in German)
Abstract
Essential fennel oils, produced by supercritical
CO2 extraction respectively steam distillation
from raw material of the proveniences Germany, U.S.A. and India, were analysed
by HPLC and GC for trans-anethole, cis-anethole, fenchone, estragole, p-anisaldehyde, limonene and a-pinene. It was shown that CO2 extracts corresponded to a large extent in
their composition with steam distilled oils from the same batch. However they
contained considerably less p-anisaldehyde
and cis-anethole, which are formed
from trans-anethole in the presence
of light and heat and are therefore considered as an indicator for inferior
quality. Cis-anethole has been
reported to be about 15 times more toxic than trans-anethole. These results offer evidence that fennel CO2 extracts are of better quality and of less
toxicity than fennel steam distillates.
Zusammenfassung
Durch superkritische CO2-Extraktion
bzw. Wasserdampfdestillation hergestellte etherische Öle aus Fenchel der
Provenienzen Deutschland, U.S.A. und Indien wurden mittels HPLC und GC auf trans-Anethol, cis-Anethol, Fenchon, Estragol, p‑Anisaldehyd,
Limonen und a-Pinen untersucht. Es konnte
aufgezeigt werden, dass die CO2-Extrakte - bei gleichem Ausgangsmaterial - in
ihrer Zusammensetzung mit den Wasserdampfdestillaten weitgehend übereinstimmten,
jedoch auffallend weniger an p-Anisaldehyd
und cis-Anethol, welches die etwa 15‑fache
Toxizität von trans-Anethol aufweist,
enthielten. Diese Stoffe bilden sich bei Wärme- und Lichtbelastung aus trans-Anethol und gelten als Indikator
für Minderqualität. Nach diesem Befund kann davon ausgegangen werden, dass
Fenchel-CO2-Extrakte
eine bessere Qualität aufweisen und weniger toxisch sind als
Fenchel-Wasserdampfdestillate.
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