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Prof. Dr. Dorothea Ehlers

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Ehlers D., Hilmer S. and Bartholomae S.: HPLC analysis of supercritical cinnamon and cassia extracts in comparison with cinnamon and cassia oils. Zeitschrift für Lebensmitteluntersuchung und -Forschung 200 (1995) 282-288 (in German)

 

Abstract

Nowadays supercritical CO2 extracts of cinnamon and cassia are coming more and more in trade. Contrary to cinnamon and cassia oils there are very few references in literature about these. Commercially available supercritical CO2 extracts of cinnamon and cassia barks (cinnamon type Ceylon and type Madagascar, cassia type China and type Indonesia) were analysed by high performance liquid chromatography and compared with cinnamon and cassia oils. The results of the analysis showed that the main compounds evidently differed depending on the species of cinnamon (C. zeylanicum, C. cassia and C. burmanii) and on the kind of sample. Furthermore it was proved that there was a great difference not only between steam destilled oils and  CO2 extracts, but also between so-called "selective extracts" (40oC/90 bar) and "total extracts" (40oC/280-300 bar). Self-made cinnamon and cassia oils of Madagascar cinnamon bark and Padang cassia bark were compared to the selective and total extracts of the same batch of bark. The total extraction gave the highest, the water distillation the lowest yield of cinnamaldehyde and coumarin. By using supercritical CO2 extracts of cinnamon and cassia barks for alimentary purposes attention has to be paid to the Aromen-VO (Germany), in which the highest amount of coumarin is limited for aromatised foods.

 

Zusammenfassung

Über Zimthochdruckextrakte, die neuerdings zunehmend im Handel anzutreffen sind, liegen im Gegensatz zu Zimtölen bisher fast keine Literaturangaben vor. Mittels HPLC wurden daher handelsübliche Zimtrinden-CO2-Hochdruckextrakte von C. zeylanicum (Ceylon- und Madagaskar-Zimt), C. cassia (Chinesischer Zimt) und C. burmanii (Padang-Zimt) im Vergleich mit handelsüblichen Zimtölen untersucht. Dabei zeigte sich, dass die relevanten Inhaltsstoffe abhängig von der Zimtart einerseits und der Probenart andererseits in unterschiedlichen, charakteristischen Konzentrationen vorlagen, wobei sich nicht nur wasserdampfdestillierte Öle und Hochdruckextrakte, sondern auch sog. "Selektiv-Hochdruckextrakte" (40oC/90bar) und "Total-Hochdruckextrakte" (40oC/280-300 bar) deutlich voneinander unterschieden. Von je einer Probe Madagaskar-Zimt sowie Padang-Zimt wurde zu den vorliegenden Selektiv- und Totalextrakten zusätzlich etherisches Öl hergestellt, wobei die Totalextraktion die höchste, die Wasserdampfdestillation die niedrigste Ausbeute an Zimtaldehyd und Cumarin ergab. Bei einer Verwendung cumarinhaltiger Zimthochdruckextrakte für Lebensmittelzwecke ist zu beachten, dass nach der Aromen-VO die Höchstmenge an Cumarin im verzehrfertigen, aromatisierten Lebensmittel begrenzt ist.

 

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