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Ehlers D.,
Abstract
Since 1991 the use of sweet clover (Melilotus
officinalis L. Pall., syn. king's clover, field melilot, yellow melilot) is
no longer outlawed for the production of flavourings and other foods by the
"Aromenverordnung". Beside coumarin sweet clover contains further
typical compounds, which at the same time are characteristic components of
tonka beans. Sweet clover extract was analysed for coumarin, melilotic acid, o-coumaric
acid, 3,4-dihydrocoumarin, methyl melilotate, ethyl melilotate and
5-hydroxymethylfurfural with a HPLC method already tested for tonka bean
extracts. The results of the HPLC analysis showed that the sweet clover
contained the detected compounds in significantly different quantities and
ratios in comparison with tonka beans and that coumarin was not the distinct
main compound of the sweet clover. As expected, sweet clover extracts produced
with ethanol, acetonitrile, dichloromethane and supercritical fluid CO2
differed considerably in their composition. By means of GC-MS analysis the
positive result of coumarin, melilotic acid, o-coumaric acid,
3,4-dihydrocoumarin and ethyl melilotate was confirmed and anethol and benzoic
acid were additionally detected.
Zusammenfassung
Seit 1991 ist die Verwendung von Steinklee (Melilotus officinalis
L. Pall.) zur Herstellung von Aromen und anderen Lebensmitteln nach der
Aromenverordnung nicht mehr verboten. Neben Cumarin enthält Steinklee weitere
typische Inhaltsstoffe, die zugleich charakteristische
Tonkabohnen-Inhaltsstoffe sind. Mit einer bereits an Tonkabohnen-Extrakten
erprobten HPLC-Methode wurde Steinklee-Extrakt auf Cumarin, Melilotsäure, o-Cumarsäure,
3,4-Dihydrocumarin, Methylmelilotat, Ethylmelilotat und 5-Hydroxymethylfurfural
untersucht. Im Vergleich mit Tonkabohnen-Extrakt fiel auf, daß die
nachgewiesenen Inhaltsstoffe in deutlich anderen Mengen und Verhältnissen
zueinander vorlagen und daß im Steinklee Cumarin nicht der mit Abstand
vorherrschende Inhaltsstoff war. Erwartungsgemäß wiesen mit Ethanol,
Acetonitril, Dichlormethan und superkritischem CO2 hergestellten
Steinklee-Extrakte deutliche Unterschiede in ihrer Zusammensetzung auf. Mittels
GC/MS wurde der positive HPLC-Befund hinsichtlich Cumarin, Melilotsäure, o-Cumarsäure,
3,4-Dihydrocumarin sowie Ethylmelilotat bestätigt und zusätzlich Anethol und
Benzoesäure nachgewiesen.
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