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Prof. Dr. Dorothea Ehlers                                                                                                          

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Ehlers D., Platte S., Bork W.-R., Gerard D. and Quirin K.-W.: HPLC analysis of sweet clover extracts. Deutsche Lebensmittel-Rundschau 93 (1997) 77-79 (in German)

 

Abstract

Since 1991 the use of sweet clover (Melilotus officinalis L. Pall., syn. king's clover, field melilot, yellow melilot) is no longer outlawed for the production of flavourings and other foods by the "Aromenverordnung". Beside coumarin sweet clover contains further typical compounds, which at the same time are characteristic components of tonka beans. Sweet clover extract was analysed for coumarin, melilotic acid, o-coumaric acid, 3,4-dihydrocoumarin, methyl melilotate, ethyl melilotate and 5-hydroxymethylfurfural with a HPLC method already tested for tonka bean extracts. The results of the HPLC analysis showed that the sweet clover contained the detected compounds in significantly different quantities and ratios in comparison with tonka beans and that coumarin was not the distinct main compound of the sweet clover. As expected, sweet clover extracts produced with ethanol, acetonitrile, dichloromethane and supercritical fluid CO2 differed considerably in their composition. By means of GC-MS analysis the positive result of coumarin, melilotic acid, o-coumaric acid, 3,4-dihydrocoumarin and ethyl melilotate was confirmed and anethol and benzoic acid were additionally detected.

 

Zusammenfassung

Seit 1991 ist die Verwendung von Steinklee (Melilotus officinalis L. Pall.) zur Herstellung von Aromen und anderen Lebensmitteln nach der Aromenverordnung nicht mehr verboten. Neben Cumarin enthält Steinklee weitere typische Inhaltsstoffe, die zugleich charakteristische Tonkabohnen-Inhaltsstoffe sind. Mit einer bereits an Tonkabohnen-Extrakten erprobten HPLC-Methode wurde Steinklee-Extrakt auf Cumarin, Melilotsäure, o-Cumarsäure, 3,4-Dihydrocumarin, Methylmelilotat, Ethylmelilotat und 5-Hydroxymethylfurfural untersucht. Im Vergleich mit Tonkabohnen-Extrakt fiel auf, daß die nachgewiesenen Inhaltsstoffe in deutlich anderen Mengen und Verhältnissen zueinander vorlagen und daß im Steinklee Cumarin nicht der mit Abstand vorherrschende Inhaltsstoff war. Erwartungsgemäß wiesen mit Ethanol, Acetonitril, Dichlormethan und superkritischem CO2 hergestellten Steinklee-Extrakte deutliche Unterschiede in ihrer Zusammensetzung auf. Mittels GC/MS wurde der positive HPLC-Befund hinsichtlich Cumarin, Melilotsäure, o-Cumarsäure, 3,4-Dihydrocumarin sowie Ethylmelilotat bestätigt und zusätzlich Anethol und Benzoesäure nachgewiesen.

 

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