cc chemical consulting

 

Prof. Dr. Dorothea Ehlers                                                                                                          

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Ehlers D., Schäfer P., Doliva H. and Kirchhoff J.: Values of vanillin and several ratios of components – influence of different extraction parameters on the analysis results of vanilla pods. Deutsche Lebensmittel-Rundschau 95 (1999) 123-129 (in German)

 

Abstract

To test the influence of different extraction parameters on the analysis results of vanilla beans in regard to vanillin content and several ratios of components, a sample Bourbon vanilla was extracted with different solvents (isopropanol, ethanol, methanol and a mixture of ethanol/water) using different extraction times and different extraction equipments (customary Soxhlet-extractor, Büchi 810 Soxhlet-extractor, maceration/percolation). The quanitficaton of vanillin, p-hydroxybenzaldedhyde, vanillic acid and p-hydroxybenzoic acid was performed by high performance liquid chromatography (HPLC). It was shown that the vanillin results were influenced considerably by different extraction conditions. An analogous effect on the ratio of components was not to be observed. The highest extraction yields for vanillin were obtained by using a Büchi 810 Soxhlet-apparatus, with methanol as extraction agent and with an extraction time of 24 h.

Consequently, stipulations for evaluated vanillin contents in vanilla beans cannot be pronounced without any reference to an appropriate analysis method. This fact has been taken into consideration in the new version of the International Standard “Vanilla Specifications” (ISO 5565) of June 21, 1998 in which vanillin contents are specified in connection with an exactly defined analysis method. In regard to the results of our study the extraction conditions mentioned there could probably be improved, for example by using methanol instead of ethanol.

In France, the use and trade of vanilla and vanilla flavourings has been regulated by a decree of the Minister of Economics in which definitions and analytical criteria, for example reference values of vanillin and ratios of components, are given for vanilla beans and vanilla extracts. Because legal regulations comparable to this decree do not exist in Germany, the French reference values had been cited frequently on the occasion of reclamations in the German trade. The Bourbon vanilla sample analysed by us did not correspond completely with the French reference values. However, it corresponded entirely with values reported in literature on V. planifolia. Therefore, no hints of adulteration or decreased quality could be offered. Only few vanilla samples reported in literature accorded completely to the French reference values which evidently are too strict. Because there is a considerable demand for a legal regulation on reference values of vanilla and vanilla flavourings, the French regulation should be revised and transformed into European Community law.

 

Zusammenfassung

Um den Einfluss verschiedener Extraktionsparameter auf Vanillingehalt und Inhaltsstoff-Verhältniszahlen bei Vanilleuntersuchungen zu überprüfen, wurde ein Muster Bourbon-Vanille mit den Lösungsmitteln Isopropanol, Ethanol, Methanol sowie Ethanol-Wasser, bei unterschiedlicher Extraktionsdauer und mit unterschiedlichen Extraktionsapparaturen (konventioneller Soxhlet-Extraktor, Büchi 810 Soxhlet-Extraktor, Mazeration/Perkolation) extrahiert. Die Quantifizierung von Vanillin, p-Hydroxybenzaldehyd, Vanillinsäure und p-Hydroxybenzoesäure erfolgte mittels HPLC. Dabei zeigte sich, dass der ermittelte Vanillingehalt erheblich von den Extraktionsbedingungen beeinflusst wurde. Im Gegensatz hierzu änderten sich die Inhaltsstoff-Verhältniszahlen bei Veränderung der Extraktionsparameter kaum. Die höchsten Vanillinausbeuten wurden bei einer 24stündigen Extraktion mit Methanol in einer Büchi 810 Soxhlet-Apparatur erzielt.

Forderungen nach bestimmten Vanillingehalten in Vanilleschoten müssen daher stets eine geeignete Analysenmethode beinhalten. Dies wurde in der neubearbeiteten Fassung der ISO-Norm „Vanille-Spezifikationen“ (ISO 5565) vom 21.06.1998 berücksichtigt, die in Verbindung mit aufgeführten Vanillingehalten auf eine detailliert beschriebene Analysenmethode hinweist. Die dort genannten Extraktionsbedingungen könnten im Hinblick auf unserer Studie vermutlich optimiert werden, z.B. durch Einsatz von Methanol statt Ethanol.

In Frankreich wird der Handel und Gebrauch von Vanille und Aromen mit Vanillegeschmack durch einen Erlass des Wirtschaftsministeriums geregelt, der Definitionen und analytische Kriterien, z.B. Richtwerte für Vanillingehalt und Inhaltsstoff-Verhältniszahlen von Vanilleschoten und Vanilleextrakten, vorgibt. Diese Bestimmungen wurden wegen des Fehlens entsprechender Rechtsnormen auch bei uns mehrfach zu Reklamationen herangezogen. Die von uns untersuchte Probe Bourbonvanille entsprach den französischen Richtwerten nur teilweise, stimmte jedoch mit Werten aus der Literatur von V. planifolia völlig überein, so dass sich Hinweise auf eine Verfälschung oder Qualitätsminderung nicht ergaben. Nur wenige Vanillemuster aus der Literatur konnten den französischen Richtwert-Anforderungen, die offenbar zu streng sind, vollständig gerecht werden. Da ein erheblicher Bedarf nach einer Rechtsnorm mit Richtwerten für Vanille und Vanillearomen besteht, sollten die für Frankreich gültigen Bestimmungen überarbeitet und in EG-Recht umgesetzt werden.

 

Résumé

Pour vérifier l’influence de divers paramètres d’extraction sur la teneur en vanilline et sur les rapports entre les différents constituants nous avons fait des essais d’extraction sur un échantillon de vanille Bourbon avec les solvants suivants : de l’isopropanol, de l’éthanol, du méthanol et également de l’éthanol dilué dans l’eau, tout en respectant des durées variables et en utilisant différents appareils d’extraction (extracteur du type Soxhlet usuel, extracteur du type Soxhlet Büchi 810, macération/percolation). Les quantités obtenues en vanilline, aldéhyde et acide p-hydroxybenzoïque et acide vanillique on été mésurées à l’aide de la chromatographie liquide à haute performance (CLHP). Il s’est alors avéré que la teneur en vanilline obtenue dépendait largement des conditions d’extraction. Par contre, les chiffres indiquant les rapports des constituants les uns par rapport aux autres ne variaient guère en changeant de paramètre d’extraction. La plus importante quantité en vanilline fut obtenue en utilisant pour l’extraction en 24 heures du méthanol et un appareil du type Soxhlet Büchi 810.

Par conséquent, toute exigence de tenuer en vanilline dans les gousses doit se référer à une méthode d’analyse appropiée. Dans la nouvelle mouture des Normes Internationales «Vanille Spécifications» (ISO 5565) du 21-06-1998, on en a tenu compte en indiquant pour les teneurs en vanilline mentionées une méthode d’analyse détaillée. Nos travaux font apparaître que les conditions d’extraction utilisées pourraient éventuellement être améliorées, en employant du méthanol à la place de l’éthanol.

En France, la commercialisation et l’emploi de la vanille et des arômes de flaveur vanille sont réglementés par un décret du Ministère de l’Economie, qui donne des définitions et des critères d’analyse; par example: la référence pour la teneur en vanilline et pour les proportions des constituants des gousses et des extraits de vanille. En Allemagne, ces dispositions sont utilisées fréquemment lors de contestations, étant donné l’absence de normes juridiques analogues. Pour notre échantillon, les valeurs ne correspondaient que partiellement aux valeurs référentielles françaises, mais elles coïncidaient entièrement avec celles de la Vanilla planifolia citées dans les ouvrages de références, de sorte que nous n’avons trouvé ni falsification, ni perte de qualité. Les ouvrages ne citent que peu d’échantillons de vanille satisfaisant aux exigences des directives françaises, qui sont manifestement trop sévères. Puisqu’il existe un besoin urgent des normes réglementant la vanille et les arômes de flaveur de vanille, il faudrait revoir la réglementation en vigueur en France et l’adapter au droit de l’UE.

 

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